skip to Main Content

Uratarina: Pekka Törmälä – Aiwo Digital Oy

”Valmistuin vuonna 1984 JSBE:stä pääaineenani yrityksen taloustiede. Kurssit olivat lähellä nykyisiä laskentatoimen ja rahoituksen kursseja. Markkinointi oli vahvasti mukana opinnoissa ja cum laude ja pro gradu -työt teinkin markkinoinnista.

Kolme ensimmäistä opintovuottani menivät pitkälti oman urheiluvälineyrityksen pyörittämisessä kampuksella kahden kaverin kanssa. Pääsin kolmannen vuoden jälkeen kesätöihin tekemään markkinakartoituksen Pandalle Englantiin. Kesän aikana tapasin kaikki Pandan jakeluketjun toimijat, ketjuostajista logistiikkavarastoihin ja vietin myös viikon jakelijan myyntiedustajan kanssa.  Olin päättänyt tehdä tutkinnon neljässä vuodessa ja erityinen motivaatio tuli siitä, että saisin, mikäli saan tutkinnon kasaan, työn UK:ssa Pandalla.

Olen hakeutunut tai ajautunut urani aikana työtehtäviin, joissa olen päässyt käyttämään sekä yrityksen taloustieteen, että markkinoinnin opintojani. Vaikka en ollut mikään tähti laskentapuolessa, sain siitä tärkeän faktapohjaisen taustan työelämään, jonka avulla ymmärrän liiketoiminnan numeroita. Tämä on auttanut minua tekemään kaupallisia töitä numerot edellä. Omat opintoni ovat auttaneet minua kaikki nämä vuosikymmenet ja mahdollistaneet minulle ne työtehtävät, joihin olen päässyt. Ilman tätä kombinaatiota nämä työtehtävät eivät olisi auenneet.

Työelämässä olen ollut pitkään mm. Sampo-konsernissa, joka on hyvin analyyttinen ja tavoitekeskeinen toimija. Siellä oli välttämätöntä ymmärtää toimialan ansaintalogiikka. Markkinoinnin ja monikanavaisen myynnin tehtävät ilman ymmärrystä siitä, että millainen on pankkien liiketoimintalogiikka ja miten arvoa tuotetaan omistajille. Onnistuminen ei olis ollut mahdollista ilman numeroiden ymmärtämistä.
 
Opinnoissa suosittelen perehtymään riittävästi tilastotieteeseen ja ennen kaikkea lukujen hallintaan. Sillä vaikka maailma muuttuu, perusasiat pysyvät samoina ja yritysten yksinkertainen liiketoimintamalli on edelleen lisätä tuottoa ja olla tehokkaampia. Uudetkin teknologiat joutuvat noudattamaan näitäkin peruslainalaisuuksia.

Korkeakoulututkinto auttaa myös paremmin ymmärtämään talouden shokkeja ja kriisejä, koska akateemiset opinnot auttavat siinä, ettei jää jumiin jokaiseen yksityiskohtaan, vaan osaa jäsentää tilannetta kokonaisuutena ja nähdä riippuvuussuhteet erilaisissa ilmiöissä.

Tällä hetkellä työskentelen Aiwo Digital Oy:ssä (kansainvälinen innovaatio muuntaa asiakaskontaktit BI-analytiikaksi) sekä olen Columbia Road Oy:n Executive Advisor ja myös Vuonogroup Oy:n hallituksessa.
 
Mainittakoon vielä, että myös veljeni, siskoni ja isoisäni ovat opiskelleet Seminaarimäellä. Unohtamatta vaimoani, joka on myös auskultoinut Norssista, mistä minä ja sisarukseni olemme kirjoittaneet ylioppilaaksi.”

Back To Top